Správa SITA: Urobili všetko čo mohli

SITA: VYSOKÉ TATRY: Na Širokej veži urobili záchranári všetko, čo mohli

POPRAD 3. októbra (SITA) - Záchranári Leteckej záchrannej služby Air Transport Europe Poprad a Horskej záchrannej služby si splnili všetky povinnosti pri zásahu na Širokej veži vo Vysokých Tatrách, pri ktorej 30. júla zahynula horolezkyňa z Banskej Bystrice. "Závery protokolu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou konštatujú, že neboli zistené nedostatky pri zásahu Leteckej záchrannej služby. Podľa protokolu personál LZS bol na potrebnej odbornej úrovni, úrad nezistil nedostatky v materiálnom vybavení vrtuľníka a vo vybavení vrtuľníka zdravotníckym materiálom a liekmi," uviedol na dnešnej tlačovej besede v Poprade ekonomický riaditeľ ATE Ján Kuboši.


Celým prípadom sa zaoberal aj úrad kontroly ministerstva vnútra. Zameral sa na činnosť Horskej záchrannej služby (HZS), ktorá sa na akcii podieľala. "Chlapci urobili všetko, aby tam prišli načas a urobili to, čo mohli urobiť," uviedol riaditeľ HZS Jozef Janiga.


V súvislosti so záchrannou akciou na Širokej veži bolo podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre neposkytnutie pomoci. Leteckí záchranári boli obvinení, že k postihnutej horolezkyni prišli neskoro a nevyuľili všetky moľnosti pri jej záchrane hlavne tým, že do akcie nenasadili vrtuľník z iného strediska. V čase nahlásenia úrazu na Širokej veži bol totiľ popradský vrtuľník na zásahu pri Ruľomberku, kde záchranári zasahovali pri ťažkom úraze hubára v nedostupnom teréne. Podľa riaditeľa ATE Milana Hoholíka ľiaden z vrtuľníkov ostatných stredísk by nebol na letisku Poprad - Tatry a následne v teréne skôr ako ten z Ruľomberka. "Urobili sme maximum, čo sa v danej situácii, za daných podmienok a okolností dalo urobiť," doplnil lekár LZS Henryk Zajac, ktorý osobne na Širokej veži zasahoval.


"Je nám ľúto, keď sa nepodarí zachrániť ľudský život, ale som presvedčený, že sme robili všetko," uviedol M. Hoholík

Komentáre:

 
Table 'd25739_blog.bmc_users_online' doesn't exist