Záchranári: Nie sme v konkurenčnom vzťahu


autor: admin dátum: 4. 10. 2005
rubrika: Médiá ( Široká veža)

regionálny denník KORZÁR: priestor hlavne pre náčelníka HZS J.Janigu

Záchranári: Nie sme v konkurenčnom vzťahu!



Mira KOVÁČIKOVÁ, Korzár, 4.8.2005



Poprad - Dôleľitosť vzájomnej spolupráce a korektné vzťahy označili za prioritu na včerajšej tlačovej besede horskí i leteckí záchranári. Reagovali tak na napätú atmosféru, ktorá vzťahy medzi nimi naštrbila po nedávnej záchrannej akcii na Kriváni. Vtedy totiľ Horská záchranná služba (HZS) v televíznom spravodajstve obvinila popradskú spoločnosť Air Transport Europe (ATE) a jej Leteckú záchrannú službu (LZS) z neskorého zásahu.



"Ospravedlňujem sa týmto spoločnosti ATE za informácie, ktoré sa nezakladali na pravde a nevyšli z oficiálnych zdrojov," povedal riaditeľ HZS Jozef Janiga. Vyjadril ľútosť, že nepremysleným vyjadrením môže vyjsť nazmar niekoľkoročné budovanie vzťahov medzi horskými a leteckými záchranármi. "Dúfam, že ich dáme znovu do poriadku, aby situácia nebola v neprospech návštevníkov hôr," dodal Jozef Janiga.



Obvineniu z neskorého zásahu nečelia leteckí záchranári po prvý raz. Pod Tatrami to vyvoláva dojem silného konkurenčného zápasu. "Vzniká tu dojem, že my chceme vrtuľník a tým sa snaľíme vytlačiť LZS ATE z hôr. My však nie sme v konkurenčnom postavení, sme odkázaní na seba navzájom a na spoluprácu," zdôraznil riaditeľ HZS. Pripustil, že aj on osobne by pod Tatrami privítal vrtuľník, ktorý bude vyčlenený len pre potreby záchrany v horách, HZS však nemá v úmysle sama ho prevádzkovať. "Veď by to bola ekonomická samovraľda. Je mi v podstate jedno, či to bude vrtuľník štátneho alebo súkromného sektoru, ale mal by byť k dispozícii len na horskú záchranu a tá by sa takto posunula dopredu," zdôvodnil Janiga.



V ostatných týľdňoch sa o činnosť leteckých aj horských záchranárov zaujímali kontrolné orgány. Po tom, čo koncom júla na Širokej veži zahynula horolezkyňa z Banskej Bystrice, jej rodičia podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre neposkytnutie pomoci. "Prípad u nás vyšetroval úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Konštatoval, že neboli zistené nedostatky pri zásahu LZS," uviedol konateľ spoločnosti ATE Ján Kuboši.



Činnosť HZS pri zásahu skúmal úrad kontroly ministerstva vnútra. "Skonštatoval, že neboli zistené ľiadne nedostatky, nedošlo k ľiadnemu pochybeniu," uviedol riaditeľ HZS. "Nám je nesmierne ľúto, že došlo k úmrtiu, ale som presvedčený, že sme urobili všetko pre to, aby sme pomohli," dodal riaditeľ spoločnosti ATE Milan Hoholík.



Ako ho doplnil Jozef Janiga, ľiadny zo záchranárov nejde do akcie s úmyslom niekomu poškodiť. "My sa vrátime zo stresových záchranných akcií a namiesto oddychu aby sme chodili po vyšetrovaniach a čelili neraz agresívnej kritike," podotkol riaditeľ HZS Jozef Janiga.


 

Poslané z : http://www.sirokaveza.sk/blog/siroka_veza.php
Tlačené z : http://www.sirokaveza.sk/blog/siroka_veza.php?id=27